Mięso z gęsi ma dużą wartość odżywczą… Tłuszcz z gęsi z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych zaliczany jest do zdrowszych tłuszczów drobiowych, a mięso jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B… ;-)
Dodatkowo składniki odżywcze bażantów… ;-)
Składniki pokarmowe
w 100g |
j.m. | Gęś mięso i skóra |
Gęś mięso |
Bażant mięso i skóra |
Bażant udziec bez skóry |
Bażant pierś bez skóry |
kalorie |
[kcal] [kj] |
371 1 553 |
161 674 |
181 758 |
134 561 |
133 557 |
woda | [%] | 49,66 | 68,3 | 67,77 | 73,4 | 72,4 |
sucha masa | [%] | 50,34 | 31,7 | 32,23 | 26,6 | 27,6 |
białko | [%] | 15,86 [31,51] |
22,75 [71,77] |
22,7 [70,43] |
22,2 [83,46] |
24,37 [88,30] |
tłuszcze | [%] | 33,62 [66,79] |
7,13 [22,49] |
9,29 [28,82] |
4,3 [16,17] |
3,25 [11,78] |
1,6-3,2 : 1 | – | 1:2,1 – |
3,2:1 + |
2,4:1 + |
5,2:1 – |
7,5:1 – |
węglowodany | [%] | 0 | 0 | 0,3 | 0 | 0 |
włókno | [%] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
popiół | [%] | 0,87 | 1,1 | 1,3 | 1,4 | 1,3 |
Minerały
w 100g | j.m. | Gęś mięso i skóra |
Gęś mięso |
Bażant mięso i skóra |
Bażant udziec bez skóry |
Bażant pierś bez skóry |
wapń (Ca) | [mg] | 12 | 13 | 12 | 29 | 3 |
fosfor (P) | [mg] | 234 | 312 | 214 | 280 | 200 |
2,1 (Ca) : 0,9 (P) | – | 1:19,5 | 1:24 | 1:18 | 1:10 | 1:67 |
sód (Na) | [mg] | 73 | 87 | 40 | 45 | 33 |
potas (K) | [mg] | 308 | 420 | 243 | 296 | 242 |
1,0 (Na) : 2,1 (K) | – | 1:4,2 | 1:4,8 | 1:6,1 | 1:6,6 | 1:7,3 |
żelazo (Fe) | [mg] | 2,5 | 2,57 | 2,6 | 1,78 | 0,79 |
magnez (Mg) | [mg] | 18 | 24 | 20 | 20 | 21 |
mangan (Mn) | [mg] | 0,02 | 0,024 | 0,017 | 0,02 | 0,015 |
selen (Se) | [mcg] | 14,4 | 16,8 | 15,7 | 15,3 | 16,7 |
cynk (Zn) | [mg] | 1,72 | 2,34 | 0,96 | 1,53 | 0,63 |
miedź (Cu) | [mg] | 0,27 | 0,306 | 0,065 | 0,108 | 0,046 |
fluor (F) | [mcg] | – | – | – | – | – |
Witaminy
w 100g | j.m. | Gęś mięso i skóra |
Gęś mięso |
Bażant mięso i skóra |
Bażant udziec bez skóry |
Bażant pierś bez skóry |
A (retinol) | [mcg] [iu] |
21 70 |
12 40 |
53,1 177 |
58,5 195 |
44,1 147 |
B1 (tiamina) | [mg] | 0,085 | 0,129 | 0,072 | 0,07 | 0,081 |
B2 (ryboflawina) | [mg] | 0,245 | 0,377 | 0,143 | 0,21 | 0,119 |
B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy)* |
[mg] | 4,2 | 4,3 | 6,4 | 3,7 | 8,6 |
B5 (kwas pantotenowy) | [mg] | 1,294 | 1,973 | 0,928 | 0,96 | 0,96 |
B6 (pirydyna) | [mg] | 0,39 | 0,64 | 0,66 | 0,74 | 0,74 |
B7 (H, biotyna) | [mg] | – | – | – | – | – |
B9 (M, kwas foliowy) | [mcg] | 4 | 31 | 6 | 10 | 4 |
B12 (cyjanokobalamina) | [mcg] | 0,34 | 0,49 | 0,77 | 0,84 | 0,84 |
C (kwas askorbinowy) | [mg] | 4,2 | 7,2 | 5,3 | 6 |
6 |
D | [iu] | – | – | – | – | – |
E (alfa-tokoferol) | [mg] [iu] |
1,7 2,54 |
– | – | – | – |
K1 (filochinon) | [mcg] | – | – | – | – | – |
J (cholina) | [mg] | – | – | – | – | – |
cukier | [g] | – | – | – | – | – |
sacharoza | [g] | – | – | – | – | – |
glukoza | [g] | – | – | – | – | – |
fruktoza | [g] | – | – | – | – | – |
laktoza | [g] | – | – | – | – | – |
maltoza (cukier słodowy) | [g] | – | – | – | – | – |
galaktoza | [g] | – | – | – | – | – |
Tłuszcze
w 100g |
j.m. | Gęś mięso i skóra |
Gęś mięso |
Bażant mięso i skóra |
Bażant udziec bez skóry |
Bażant pierś bez skóry |
nasycone | [g] | 9,78 | 2,79 | 2,7 | 1,46 | 1,1 |
jednonienasycone | [g] | 17,77 | 1,85 | 4,32 | 1,38 | 1,04 |
wielonienasycone | [g] | 3,76 | 0,9 | 1,18 | 0,73 | 0,55 |
cholesterol | [mg] | 80 | 84 | 71 | 80 | 58 |
fitosterole | [mg] | – | – | – | – | – |
n-3 | [g] | 0,021 | 0,1 | 0,1 | 0,09 | 0,07 |
n-6 | [g] | 3,34 | 0,8 | 0,81 | 0,64 | 0,48 |
n-3 : n-6 | – | 1:15,9 | 1:8 | 1:8,1 | 1:7,1 | 1:6,9 |
Aminokwasy
w 100g |
j.m. | Gęś mięso i skóra |
Gęś mięso |
Bażant mięso i skóra |
Bażant udziec bez skóry |
Bażant pierś bez skóry |
kwas asparaginowy (Asp, D) |
[g] | 1,426 | 2,228 | 2,186 | 2,153 | 2,363 |
alanina (Ala, A) | [g] | 0,977 | 1,441 | 1,410 | 1,339 | 1,47 |
histydyna (His, H) | [g] | 0,442 | 0,601 | 0,864 | 0,884 | 0,971 |
kwas glutaminowy (Glu, E) |
[g] | 2,358 | 3,559 | 3,309 | 3,282 | 3,603 |
glicyna (Gly, G) | [g] | 1,005 | 1,274 | 1,231 | 0,984 | 1,08 |
hydroksyprolina (Hyp) |
[g] | – | – | – | – | – |
seryna (Ser, S) | [g] | 0,632 | 0,979 | 0,972 | 0,955 | 1,049 |
prolina (Pro, P) | [g] | 0,766 | 1,117 | 0,939 | 0,81 | 0,889 |
arginina (Arg, R) | [g] | 0,987 | 1,452 | 1,412 | 1,350 | 1,482 |
walina (Val, V) | [g] | 0,777 | 1,19 | 1,23 | 1,229 | 1,349 |
leucyna (Leu, L) | [g] | 1,33 | 1,922 | 1,87 | 1,879 | 2,063 |
izoleucyna (Ile, I) | [g] | 0,746 | 1,168 | 1,228 | 1,247 | 1,369 |
treonina (Thr, T) | [g] | 0,708 | 0,972 | 1,108 | 1,112 | 1,22 |
lizyna (Lys, K) | [g] | 1,254 | 1,947 | 2,015 | 2,032 | 2,23 |
metionina (Met, M) | [g] | 0,383 | 0,615 | 0,643 | 0,646 | 0,71 |
tyrozyna (Tyr, Y) | [g] | 0,508 | 0,866 | 0,724 | 0,728 | 0,799 |
fenyloalanina (Phe, F) | [g] | 0,665 | 0,954 | 0,876 | 0,867 | 0,951 |
cystyna (Cys, C) | [g] | 0,247 | 0,349 | 0,305 | 0,291 | 0,32 |
tryptofan (Trp) | [g] | 0,207 | 0,317 | 0,304 | 0,309 | 0,339 |
tauryna8 | [mg] | 328,5 | 328,5 | 60,3 | 60,3 | 60,3 |
* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne
Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…
…
by: Ana
foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
literatura:
[1] literatura wykładowa dla studentów weterynarii
[2] ile-kalorii.pl
[3] nutritionanalyser.com
[4] valori-alimenti.com
[5] ricette-calorie.com
[6] drobgeninfo.blox.pl
[7] pl.wikipedia.org
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
…
Ponownie składy mięsiwka… Gęsi i bażanta… ;-)