© All rights reserved by ilewazy.pl  

Fasolka, groch, bób a fretka

Fasola i inne rośliny strączkowe są niewskazane w diecie fretki ze względu na:

  • dużą ilość błonnika i fitynianów (soli nierozpuszczalnych – niewchłanialnych) utrudniających przyswajanie i wchłanianie innych składników odżywczych
  • zawartość nicyny i konicyny (bób), które mogą powodować ostre zatrucia z objawami niedokrwistości hemolitycznej i żółtaczki szczególnie w przypadkach z genetycznie uwarunkowanym niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej w krwinkach czerwonych
  • zawartość kwasu fitynowego (heksafosforan inozytolu) upośledzającego wchłanianie i przyswajanie witamin i minerałów
  • zawartość ochratoksyny A (OTA), mikotoksyna o działaniu nefrotoksycznym i nefrokancerogennym, odkłada się w nerkach, następnie w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej

Uwaga!

Kwas fitynowy występuje w:

  • otrębach zbóż: żytnich, pszennych, ryżowych
  • fasoli
  • kukurydzy
  • orzechach
Ochratoksyna A (OTA) występuje w:
  • kukurydzy, jęczmieniu, pszenicy, sorgu, życie, owsie i ryżu
  • nasionach soi
  • fasoli
  • ciecierzycy
  • ziarnach surowej kawy
  • kakao
  • winie i soku z winogron
  • piwie
  • przyprawach
  • ziołach 
  • również w podrobach wieprzowych i przetworach mięsnych wieprzowych

Środki zapobiegawcze

Wszystkie rośliny strączkowe, a także ziemniaki powinny być bezwzględnie gotowane przed ewentualnym podaniem fretce…

Wszelkie fasolki przechowujemy poza zasięgiem fretki, w szufladach i szafkach, dobrze zabezpieczonych przed ewentualnymi fretkowymi włamaniami… ;-)

Oczywiście, jak zwykle, małe ilości nie zaszkodzą, ale duże mogą przyczynić się do nieodwracalnych w skutkach ciężkich chorób, których konsekwencją może być długotrwałe, nieskuteczne i drogie leczenie lub zatrucie i śmierć fretki… ;-|

by: Ana

foto:
1) ilewazy.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów 

literatura i linki:
[1] „Tchórz” Marcin Brzeziński, Jerzy Romanowski, 1997
[2] „Hodowla tchórzy” Maria Bednarz, Andrzej Frindt, 1991
[3] „Fretki: warunki zdrowotne, hodowla, rozpoznanie i leczenie chorób” Maggie Lloyd, 1999
[4] „Biology and diseases of the ferret” Fox JG., 1988, 1998
[5] „Ferret husbandry, medicine, and surgery” John H. Lewington, 2000
[6] „Ferret for dummies” K. Schilling, 2007
[7] „How to read your report” Wellness Inc., 1993
[8] „Practical ferret medicine and surgery for the private practitioner” Finkler M., 1993
[9] „Ferret medicine and surgery” Brown S., 1992
[10] „Ferret breeding” James McKay, 2006 

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
admin Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
admin
Gość

Fasole, bób, groszek w diecie fretek, tylko i wyłącznie w postaci gotowanej jak ziemniaki, a najlepiej wcale… ;-|