Kiełki… jako dodatek roślinny do diety fretek…
Można je stosować, jak w przypadku innych roślinek do 1% diety, jako sumę wszystkich zastosowanych w diecie węglowodanów…
Należy pamiętać, iż pokarm roślinny jest źle trawiony przez fretki oraz to, że przyswajalność witamin i minerałów pochodzenia roślinnego jest na minimalnym poziomie… Energetyczność takiej diety jest kilkukrotnie niższa niż protein i tłuszczów zwierzęcych…
Uwaga!
- najlepiej je sparzyć i zmiksować oraz zmieszać z resztą posiłku
Więcej w tym temacie przeczytaj w zakładce WĘGLOWODANY – OWOCE i WARZYWA
Składniki pokarmowe
w 100g |
j.m. | Kiełki lucerny |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki pszenicy |
Kiełki soczewicy |
Ogórecznik |
kalorie |
[kcal] [kj] |
23 96,3 |
43 180 |
198 829 |
106 444 |
21 87,9 |
woda | [%] | 92,8 | 90,1 | 47,8 | 67,3 | 93 |
sucha masa | [%] | 7,2 | 9,9 | 52,2 | 32,7 | 7 |
białko | [%] | 4 [55,56] |
3,8 [38,38] |
7,5 [14,37] |
9,0 [27,52] |
1,8 [25,71] |
tłuszcze | [%] | 0,7 [7,61] |
2,5 [25,25] |
1,3 [2,49] |
0,5 [1,53] |
0,7 [ 10,0] |
1,6-3,2 : 1 | – | 5,7:1 – |
1,52:1 – |
2,4:1 + |
18:1 – |
2,57:1 + |
węglowodany | [%] | 2,1 | 3,6 | 42,5 | 22,1 | 3,1 |
włókno | [%] | 1,9 | – | 1,1 | – | – |
popiół | [%] | 0,4 | 0,5 | 1,0 | 1,0 | 1,4 |
Minerały
w 100g | j.m. | Kiełki lucerny |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki pszenicy |
Kiełki soczewicy |
Ogórecznik |
wapń (Ca) | [mg] | 32 | 51 | 28 | 25 | 93 |
fosfor (P) | [mg] | 70 | 113 | 200 | 173 | 53 |
1,2-2,2 : 0,9-1,2 | – | 1:2,19 | 1:2,2 | 1:7,14 | 1:6,9 | 1,75:1 |
sód (Na) | [mg] | 6 | 6 | 16 | 11 | 80 |
potas (K) | [mg] | 79 | 86 | 169 | 322 | 470 |
1,0 : 1,2-2,1 | – | 1:13,17 | 1:14,33 | 1:10,56 | 1:29,3 | 1:5,88 |
żelazo (Fe) | [mg] | 1 | 0,9 | 2,1 | 3,2 | 3,3 |
magnez (Mg) | [mg] | 27 | 44 | 82 | 37 | 52 |
mangan (Mn) | [mg] | 0,2 | 0,3 | 1,9 | 0,5 | 0,3 |
selen (Se) | [mcg] | 0,6 | 0,6 | 42,5 | 0,6 | 0,9 |
cynk (Zn) | [mg] | 0,9 | 0,6 | 1,7 | 1,5 | 0,2 |
miedź (Cu) | [mg] | 0,2 | 0,1 | 0,3 | 0,4 | 0,1 |
fluor (F) | [mcg] | – | – | – | – | – |
Witaminy
w 100g | j.m. | Kiełki lucerny |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki pszenicy |
Kiełki soczewicy |
Ogórecznik |
A (retinol) | [mcg] [iu] |
46,5 155 |
117,3 391 |
0 0 |
13,5 45 |
1260 4200 |
B1 (tiamina) | [mg] | 0,1 | 0,1 | 0,2 | 0,2 | 0,1 |
B2 (ryboflawina) | [mg] | 0,1 | 0,1 | 0,2 | 0,1 | 0,2 |
B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy)* |
[mg] | 0,5 | 2,9 | 3,1 | 1,1 | 0,9 |
B5 (kwas pantotenowy) | [mg] | 0,6 | 0,7 | 0,9 | 0,6 | 0 |
B6 (pirydyna) | [mg] | 0 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,1 |
B7 (H, biotyna) | [mg] | – | – | – | – | – |
B9 (M, kwas foliowy) | [mcg] | 36 | 36,1 | 38 | 0 | 13 |
B12 (cyjanokobalamina) |
[mcg] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
C (kwas askorbinowy) | [mg] | 8,2 | 28,9 | 2,6 | 16,5 | 35 |
D | [mcg] [iu] |
– | – | – | – | – |
E (alfa-tokoferol) | [mg] [iu] |
0 | – | – | – | – |
K1 (filochinon) | [mcg] | 30,5 | – | – | – | – |
J (cholina) | [mg] | 14,4 | – | – | – | – |
cukier | [g] | 0,2 | – | – | – | – |
sacharoza | [g] | – | – | – | – | – |
glukoza | [g] | – | – | – | – | – |
fruktoza | [g] | – | – | – | – | – |
laktoza | [g] | – | – | – | – | – |
maltoza (cukier słodowy) |
[g] | – | – | – | – | – |
galaktoza | [g] | – | – | – | – | – |
Tłuszcze
w 100g |
j.m. | Kiełki lucerny |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki pszenicy |
Kiełki soczewicy |
Ogórecznik |
nasycone | [g] | 0,1 | 0,8 | 0,2 | 0,1 | 0,2 |
mirystynowy c14:0 | [%] | 0,002 | 0,001 | 0 | – | – |
palmitynowy c16:0 | [%] | 0,059 | 0,252 | 0,194 | 0,052 | 0,06 |
margarynowy c17:0 | [%] | – | – | – | – | – |
stearynowy c18:0 | [%] | 0,008 | 0,036 | 0,012 | 0,006 | 0,021 |
arachidowy c20:0 | [%] | – | – | – | – | – |
dokozanowy c22:0 | [%] | – | – | – | – | – |
c24:0 | [%] | – | – | – | – | – |
jednonienasycone | [g] | 0,1 | 0,4 | 0,2 | 0,1 | 0,2 |
palmitoleinowy n-7 cis c16:1 |
[%] | 0 | 0,003 | 0 | – | 0,191 |
c17:1 | [%] | – | – | – | – | – |
oleinowy n-9 cis c18:1 |
[%] | 0,056 | 0,155 | 0,151 | 0,104 | – |
oktadecenowy n-9 trans c18:1 |
[%] | – | – | – | – | – |
eikozenowy n-9 cis c20:1 |
[%] | 0 | – | 0 | – | – |
erukowy n-9 c22:1 |
[%] | 0 | – | 0 | – | 0,02 |
wielonienasycone | [g] | 0,4 | 1,1 | 0,6 | 0,2 | 0,1 |
linolowy n-6 [LA] c18:2 |
[%] | 0,234 | 0,156 | 0,531 | 0,181 | 0,109 |
γ-linolenowy n-6 [GLA] c18:3 |
[%] | – | – | – | – | – |
a-linolenowy n-3 [ALA] c18:3 |
[%] | 0,175 | 0,274 | 0,026 | 0,038 | – |
stearynowy n-3 [STA] c18:4 |
[%] | 0 | – | 0 | – | – |
eikozadienowy n-6 cis c20:2 |
[%] | – | – | – | – | – |
dihomo γ-linolenowy n-6 [DGLA] c20:3 |
[%] | – | – | – | – | – |
arachidonowy n-6 [AA] c20:4 |
[%] | 0 | – | – | – | – |
eikozapaentaenowy n-3 [EPA] c20:5 |
[%] | 0 | – | 0 | – | – |
n-3 c22:5 |
[%] | 0 | – | 0 | – | – |
dokozahexaenowy n-3 [DHA] c22:6 |
[%] | 0 | – | 0 | – | – |
cholesterol | [mg] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
fitosterole | [mg] | – | – | – | – | – |
n-3 | [g] | 0,175 | 0,722 | 0,026 | 0,038 | – |
n-6 | [g] | 0,234 | 0,41 | 0,531 | 0,181 | 0,109 |
n-3 : n-6 | – | 1:1,34 | 1,88:1 | 1:20,42 | 1:4,76 | – |
Aminokwasy
w 100g |
j.m. | Kiełki lucerny |
Kiełki rzodkiewki |
Kiełki pszenicy |
Kiełki soczewicy |
Ogórecznik |
kwas asparaginowy (Asp, D) |
[g] | – | – | 0,453 | 1,433 | – |
alanina (Ala, A) | [g] | – | – | 0,295 | 0,356 | – |
histydyna (His, H) | [g] | – | – | 0,196 | 0,257 | – |
kwas glutaminowy (Glu, E) |
[g] | – | – | 1,871 | 1,258 | – |
glicyna (Gly, G) | [g] | – | – | 0,306 | 0,319 | – |
hydroksyprolina (Hyp) |
[g] | – | – | – | – | – |
seryna (Ser, S) | [g] | – | – | 0,341 | 0,495 | – |
prolina (Pro, P) | [g] | – | – | 0,674 | 0,356 | – |
arginina (Arg, R) | [g] | – | – | 0,425 | 0,611 | – |
walina (Val, V) | [g] | 0,145 | – | 0,361 | 0,399 | – |
leucyna (Leu, L) | [g] | 0,267 | – | 0,507 | 0,628 | – |
izoleucyna (Ile, I) | [g] | 0,143 | – | 0,287 | 0,326 | – |
treonina (Thr, T) | [g] | 0,134 | – | 0,254 | 0,328 | – |
lizyna (Lys, K) | [g] | 0,214 | – | 0,245 | 0,712 | – |
metionina (Met, M) | [g] | – | – | 0,116 | 0,105 | – |
tyrozyna (Tyr, Y) | [g] | – | – | 0,275 | 0,252 | – |
fenyloalanina (Phe, F) | [g] | – | – | 0,350 | 0,442 | – |
cystyna (Cys, C) | [g] | – | – | 0,134 | 0,334 | – |
tryptofan (Trp) | [g] | – | – | 0,115 | – | – |
tauryna8 | [mg] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* [SM] sucha masa – w celach porównawczych, najlepiej każdy parametr przeliczać na wartość w suchej masie, w tym celu od 100% odejmujemy wartość wilgotności (woda) i otrzymujemy suchą masę danego produktu… następnie wartość, np. białka dzielimy przez wartość suchej masy i mnożymy razy 100… otrzymany wynik jest wartością danego parametru w suchej masie…
* Witamina B3 (PP, niacyna, kwas nikotynowy), może być, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu. Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu.
* aminokwasy egzogenne
Więcej produktów pokarmowych i ich składów znajdziesz na kolejnych stronach…
…
by: Ana
foto:
1) ferretta.pl
© All rights reserved or Some rights reserved, publikacja powyższych zdjęć wymaga zgody autorów
literatura:
[1] ile-kalorii.pl
[2] nutritionanalyser.com
[3] valori-alimenti.com
[4] ricette-calorie.com
[5] quoky.com
[6] nutritioninfoods.com
[7] nutritiondata.com
[8] „Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content” A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogers and A. J. Fascetti, Department of Molecular Biosciences, School of Veterinary Medicine, University of California, Davis, CA, USA, Berlin ISSN 0931–243, 2003
…
Kiełki w diecie fretek… Tak, ale w specjalnej formie i niewiele… ;-)